Jakie są oznaki zużycia odzieży ochronnej i kiedy powinniśmy ją wymienić?
Stosowanie profesjonalnej odzieży roboczej i ochronnej jest kwestią niezwykle istotną. Warto wiedzieć, jakie są oznaki zużycia odzieży ochronnej i kiedy powinniśmy ją wymienić. Najczęściej oceniamy odzież zewnętrznie – nie dysponujmy wszak laboratorium, ani nie wyślemy odzieży do przebadania – koszty przekroczyłyby wartość odzieży. Wszelkie przedarcia, przetarcia czy przepalenia eliminują taką odzież z użytkowania. W tych miejscach odzież już nie chroni, czyli jest pozbawiona cech ochronnych. Odzieży ochronnej nie naprawiamy tylko wymieniamy. Uwaga, przepalenie odzieży trudnopalnej nawet tydzień po jej zakupie to tez powód do wymiany na nową – odzież spełniła już swoją funkcję ochronną. Powodem do wymiany odzieży ochronnej jest również przekroczenie, określonego w instrukcji użytkowania, okresu czasu, czy też dopuszczalnej ilości prań.
Inaczej traktujemy odzież roboczą – chroni ona w zakresie podstawowym przed czynnikami atmosferycznymi, powierzchownymi urazami, a także zabrudzeniem codziennego ubrania. Taka odzież może być naprawiana, byle tylko po naprawie spełniała dalej normę PN-P-84525:1998 - wersja polska. Odzież robocza - Ubrania robocze.
Pracodawca zapewnia odzież ochronną dla pracowników
Pracodawca ma obowiązek zapewnienia pracownikowi odpowiednich środków ochrony indywidualnej, w tym odzieży ochronnej. Ma ona chronić go przed szkodliwymi czynnikami występującymi w miejscu pracy. Zasady przyznawania ubrań roboczych zostały określone w Kodeksie Pracy w art. 237 - „Pracodawca jest obowiązany dostarczyć pracownikowi nieodpłatnie środki ochrony indywidualnej zabezpieczające przed działaniem niebezpiecznych i szkodliwych dla zdrowia czynników występujących w środowisku pracy oraz informować go o sposobach posługiwania się tymi środkami.”
Bardzo często wspólnie z pracownikami oraz specjalistami BHP sporządzany jest regulamin określający bezpieczeństwo i higienę pracy dla poszczególnych stanowisk. To w nim powinny być zawarte informacje na temat tego, jaki rodzaj odzieży powinien być stosowany zgodnie z pełnioną funkcją oraz o okresie jej użytkowania. Pamiętajmy, że pracodawca może odsunąć pracownika od pełnienia obowiązków, jeżeli ten nie stosuje się do zaleceń używania środków ochrony indywidualnej. Niedopuszczalne jest, żeby pracownik kontynuował pracę w uszkodzonej odzieży ochronnej.
Jakie są oznaki zużycia odzieży ochronnej?
Zgodnie z art. 237(10). §1 Kodeksu Pracy „Pracodawca jest obowiązany zapewnić, aby środki ochrony indywidualnej oraz odzież i obuwie robocze, które w wyniku stosowania w procesie pracy uległy skażeniu środkami chemicznymi lub promieniotwórczymi albo materiałami biologicznie zakaźnymi, były przechowywane wyłącznie w miejscu przez niego wyznaczonym.” Zapis ten nie wskazuje bezpośrednio terminu przydatności ubrań ochronnych, a jedynie prawne podejście dotyczące zużycia środków ochrony indywidualnej. Pomimo, że nie ma norm ani przepisów, które regulują czas przydatności odzieży ochronnej, to wg prawa powinien on być określony zgodnie z terminami przydatności ustalonymi przez producentów odzieży.
Kiedy powinniśmy wymienić odzież ochronną?
Zgodnie z Art. 237(8). §1 - „Pracodawca ustala rodzaje środków ochrony indywidualnej oraz odzieży i obuwia roboczego, których stosowanie na określonych stanowiskach jest niezbędne w związku z art. 237(6)§ 1 i art. 237(7)§ 1, oraz przewidywane okresy użytkowania odzieży i obuwia roboczego.” Wynika z tego, że pracodawca poza określeniem rodzaju odzieży odpowiedniej na dane stanowisko, ustala również okres jej przydatności. Powinniśmy również pamiętać, że zarówno odzież, jak i obuwie wymieniamy wg ustalonego wewnętrznego harmonogramu i regulaminu, nawet jeśli nie ma na nich widocznych oznak zużycia.
Art. 237(9) §2 Kodeksu Pracy mówi, że: „Pracodawca jest obowiązany zapewnić, aby stosowane środki ochrony indywidualnej oraz odzież i obuwie robocze posiadały właściwości ochronne i użytkowe, oraz zapewnić odpowiednio ich pranie, konserwację, naprawę, odpylanie i odkażanie.” Zgodnie z tym zapisem odzież ochronną należy poddawać regularnej konserwacji do momentu, gdy dalsze naprawy nie będą już zapewniały odpowiednich cech ochronnych.
